2016-10-28

v.43

INTEGRATIONSDAG:
I måndags hade hela skolan en temadag om integration. Då kom elever från förberedelseklassen in till oss. Sajjad brukar vara med oss på matte, musik, EQ och idrott och så kom även Abdoullah.
Vi började med att se en film som heter "Om hela världen var en by". Där har man "omvandlat" vår jord och människorna som bor här till 100 personer. Vi fick tex reda på att 75% av alla på vår jord har tillgång till rent vatten, att många barn inte får går i skola och att de flesta är kristna.
Efter filmen jobbade vi i grupper och "karusellmetoden" med att med hjälp av tankekartor komma ihåg så mycket som möjligt från filmen. När vi hjälper varandra kan vi komma ihåg mer :).

Film och tankekarta

Efter detta gick vi en tipsrunda på skolgården som handlade om sådant vi fått veta i filmen. På slutet av dagen gick vi igenom de rätta svaren och diskuterade dem tillsammans. 
Molly och Lucas klurar. 

Efter lunch gjorde 4B en övning som heter luftballongen. Alla grupper åka iväg i sin luftballong. De var tvungna att flytta. Med sig hade de många livsnödvändiga saker (kopplade till de mänskliga rättigheterna). Men allt eftersom vi flög i vår ballong märkte vi att den höll på att sjunka - och barnen måste tillsammans prioritera vad de skulle plocka bort för att ballongen skulle fortsätta flyga. Och så var de tvungna att plocka bort fler och fler saker. 
Det blev svårare ju färre saker man hade kvar men tillslut kom de flesta fram till att kärlek och omtanke från familj och vänner var det viktigaste. 






Vi målade flaggor.

...och sjöng tillsammans. 


Matte: 
Den här veckan har vi testat vad vi lärt oss under de senaste veckorna. Efter testet arbetade alla med individuella uppgifter beroende på vad de behövde träna mer på eller utmanas i. 

Vi testade ett spel som heter tårtan. Där tränas multiplikationstabellen. 




Geografi: 
Det var ett fasligt spännande sista avsnitt av geografens testamente som vi såg. Nu längtar alla tills vi ska läsa om Norden senare i fyran (eller femman) och se fortsättningen. För det slutade verkligen med en "cliffhanger"...
Vi gjorde klart våra collage om naturtyper och naturresurser.
När de var färdiga fick alla gå runt och lösa uppgifter med hjälp av alla collage. Vi har även tränat på Sveriges namngeografi med hjälp av Seterra.


Teknikspanarna:
Vi avslutade vårt arbete med Dunderdammsugaren. Vi redovisade våra arbeten inför klassen. Då fick vi berätta vilken målgrupp vi hade blivit tilldelade och varför just vår dammsugare var bäst. Klasskompisarna fick ställa frågor och ge tips om vad vi kunde förbättra till nästa redovisning. Elisabeth tyckte att vi alla gjorde jättebra redovisningar.

 

Anton som har diabetes har visat och berättat... han tog blodsockervärde på Elisabeth efter lunch


Engelska:
Vi läste en text om Halloween som vi tillsammans översatte till svenska. Efter det så löste vi korsord och olika uppgifter i häftet. Till sist såg vi en film från Ghost Stories....Haunting Melody


Svenska:
Vi skarvade på vår integrationsdag med att se en film som heter "I am eleven". Där får vi följa barn från femton olika länder som intervjuas. De berättar om sina tankar kring många frågor, tex framtiden, världen, miljö, kärlek, religion, sig själva och deras omvärld. Efter filmen fick eleverna själva fundera över några av dessa frågeställningar.
Tankarna ska sammanställas nästa vecka till en löpande text. Det var spännande att gå runt och se alla tankar och funderingar som kom fram.


Under fredagen var det både katter, clowner och skelett som räknade matte...


Lite Halloweendans...




NÄSTA VECKA ÄR DET LOV! NJUT, LEK, LÄS och SOV - och kom sedan tillbaka till sista etappen av denna termin fulltankade med ny energi :). 


Vecka 45:

Under denna vecka kommer vi att bestämma vilken/vilka tabeller (multiplikation) som varje elev ska ha i läxa. Läxan kommer att individanpassas. (fredag - fredag)

Engelskaläxa till fredag.

Läsläxa till Måndag. Kom ihåg plastfickan med bok och skrivhäfte. Eleverna får tillbaka den under måndagen eller tisdagen när jag hunnit kolla allas skrivuppgift.

Matråd måndag 7/11

Vi hoppas att utvecklingssamtalstider skickas hem antingen under v.44 eller 45.