2016-10-07

v.40

Hejsan!

I veckan har det verkligen känts att hösten har kommit. Vi har haft kalla förmiddagar och härliga eftermiddagar.

Som vanligt har vi lärt oss massor saker. Här kommer ett litet axplock:

Geografi:
Vi fortsätter att lära oss mer om Sveriges geografi. Vi startade lektionen med att träna på ord och begrepp. Det var begrepp som vi senare under lektionen skulle använda. Då var det bra att först träna på vad de betyder. Vi provade på en sida på internet som heter Quizlet.  Prova gärna mer hemma - länken finns här på bloggen under fliken Quizlet.
Efter detta såg vi Geografens testamente som denna vecka handlade om Gotland och Öland - våra stora öar. Eleverna fick välja ett av landskapen som de ville arbeta vidare med. 
Vi tränade först på kunskapskravet: att  använda kartor på ett fungerande sätt, genom att pricka ut tex tätorter, hav och gränsande landskap på en blindkarta. 
Sedan tränade vi på att söka och sammanställa information. Alla läste en text om sitt landskap och skulle med hjälp av en stödmall plocka ut viktig information. Här gällde det att ha koll på de begrepp vi tränade från början av lektionen för dessa fanns med i stödmallen. 
Avslutningsvis skrev eleverna en kort faktatext om sitt landskap med hjälp av stödmallen. 

begreppsträning på Quizlet

Matte:
Vi arbetade med lite utmanande uppgifter i början av denna vecka. Det var kluriga problemlösningsuppgifter som skulle lösas i grupp. Det var riktigt spännande och roligt att gå runt och höra på alla diskussioner.

Vi påbörjade ett nytt kapitel i boken som handlar om multiplikation. Vi tränade denna vecka på att multiplicera med 10 och 100 och att multiplicera talsorterna var för sig. Om man vill veta mer om detta kan man se två youtubeklipp under fliken matematik.

Vi fortsätter att träna multiplikationstabellerna.
Här ser ni hur vi avslutar en av lektionerna med multiplikationsdisco till Smultron och sångs låt om 7:ans tabell.

På svenskan tränade vi på att sammanfatta. 
Vi såg en kort film som hette "The other pair of shoe". Sedan provade vi att sammanfatta filmen med hjälp av fem nyckelord/nyckelfraser. Till sist fick eleverna träna på att sammanfatta filmen i bild. De skulle rita en serie som visade vad som hände i filmen. 
Vi fick även prata om vad som menas med att en film kan ha ett budskap. Vi kom fram till att budskapet med denna film var att man ska dela med sig med de som inte har det lika bra som en själv, eller att alla har olika förutsättningar. 

The other pair of shoe

Vi sammanfattar filmen med nyckelord och bilder. 


NO:
Vi spelade teater om fotosyntesen.

Filip var närmast i 4B på sin uträkning om hur gammalt ett träd var. 
Bild:
Vi målade landskapssköldar.

Engelska:
Vi tränade på plural med hjälp av ett pluralspel.


NÄSTA VECKA: 

Vi börjar träna på att ge varandra kamratbedömning. Titta här på den filmen som eleverna kommer att få se som uppstart på onsdag...


Steget före
kör igång på Måndag.

Idrott inne från och med nästa vecka. Idrottskläder och handduk  ska med :).

Måndag: Läsläxa - se till att ha med plastfickan med bok och skrivhäfte.

Fredag: matteläxa: 8:ans tabell
            engelska glosor