2017-09-01

v.35

Matte:
Vi har lärt oss att läsa stora tal. Nästa vecka ska vi lära oss att skriva stora tal.
Kom ihåg att träna på multiplikationstabellerna hemma. Varje måndag kör vi ett litet test.

Svenska:
Skriva: Vi arbetar med instruerande texter. Denna vecka har vi börjat analysera recept. Då letar vi bland annat verb i imperativ form och sambandsord.
Läsa: Anna började läsa några kapitel ur "Min vän Percys magiska gymnastikskor". Sedan diskuterade vi vad som hänt med uppgifter raderna, mellan raderna och bortom raderna.

SO:
Vi arbetar med Europa. Denna vecka har vi tränat på geografibegrepp och på Södra Europas namngeografi. Vi såg en kort film om Södra Europa och så, såklart den efterlängtade Geografens testamente. Vi tränade att sammanfatta med hjälp av tankekarta.

Vi tränar på Södra Europas namngeografi. 
Vi tränar på att sortera begrepp.
 I femman har eleverna ansvar för att låna ut rastleksaker från boden.


Engelska: 
Vi har lärt oss väderord och hur man säger när något ska hända.  She is going to France. They are going to Britain. I´m going to Spain. 
Under fredagens lektion fick eleverna lära sig hur de kan använda Quizlet för att träna sina glosor.
Quizlet

NO Vi har gått med i en tävling som heter Kartongmatchen. Alla elever ska under vecka 36 och 37 redovisa hur mycket dryckeskartonger de återvinner i procent .Det gäller inte att dricka t ex 3 liter mjölk om dagen så att det blir många i antal utan det viktiga är att återvinna. Vi har även gjort ett Quiz och skänkt 1 kr/elev till utrotningshotade djur. WWF betalar kronan vi bara röstade vilka vi tyckte de skulle ge pengarna. Till sist påbörjades en teckningstävling där vi ska redovisa hur viktigt det är att återvinna för 100 personer. Om vi har tur kan vi vinna 10 000 kr till klasskassan!

Brainbreaks:
En av veckans brainbreaks var färgduellen.

Värdegrundsarbetet fortsatte. Vi tränade på att samarbeta och arbeta i grupp med ett hjälpmedel som kallas Talkort. Alla får ett visst antal talkort som de använder när de har något de vill säga i en diskussion. Här tränas eleverna att ge andra plats OCH att ta plats/våga berätta sina tankar. Man får inte säga mer än antal talkort man har, men man behöver inte använda alla talkort.
Vi pratade om hur vi vill ha det för att alla i klassen ska trivas, på lektionerna och rasterna. Alltså - hur eleverna ska vara mot varandra. Högfrekventa ord blev: arbetsro, respekt, lyssna, fokus och snäll.


Bild: 
Vi har arbetat med 3D. Vi tillverkade vackra bokmärken.

Nästa vecka:
Tisdag: Besök av räddningstjänsten (ingen idrott)
             Föräldramöte kl.18.30
Onsdag: Läsläxa Fröken Europa
Torsdag: idrott
Fredag: Engelska glosor, fotografering 9.15