2017-02-24

v.8

Under den senaste veckan har många av eleverna lekt en lek som kanske inte funkat så jättebra. Vi avslutade fredagen med att fundera i klasserna vad vi skulle kunna göra på rasterna istället för att leka denna lek. Vi kom på massor av bra saker som man kan göra. 
På måndag fixas en lista på dessa som ska sättas upp så att alla kan gå dit och få tips om man har svårt att hitta på något. 
Vi provade också en lek som vi kallar "linjalknuff". Till den behöver man en linjal, ett bord och så måste man använda sitt mattehuvud :). Prova gärna hemma. 
På måndag läggs det ut linjaler bland leksakerna så att man kan välja att göra den leken om man vill. 


SO:
Vi såg en film från youtube med en kille som räknade upp 20 saker som han tycker att vi säga till varandra oftare. Sedan satt vi i grupper och funderade över vad vi tycker är viktigt att säga till varandra. Vi tränade på att samarbeta, säga sin åsikt och att komma överens - särskilt vid nästa punkt då alla grupper skulle plocka fram de FEM viktigaste punkterna som man tyckte att man skrivit upp. 


Sedan satte vi upp alla våra bra förslag på tavlan. Tänk vad mycket fint och snällt man kan säga till andra :).
Under fredagen skapade vi - alla fyror - en slutproduktion tillsammans som ni förhoppningsvis snart kommer att få se...

Skapande av slutproduktion pågår...


SVENSKA:

Vi introducerades i vårt skrivprojekt "Monstret".
Det var fantastiskt att se att alla satte igång och jobbade så energiskt och ambitiöst - när vi väl fått till så att alla elever var på Google dokument :).
Båda klasserna har redan börjat få feedback på sina texter från mig - så om man har egen inloggning så är det fritt fram att gå in hemma och bearbeta om man vill, annars gör vi det till veckan.


Relaterad bild



MATTE:
Vi tränar vidare med området bråk.
Ta gärna del av instruktionsfilmer under fliken matte om ni undrar mer.
Under fredagen kollade vi av vad alla lärt sig och nästa vecka ska vi arbeta vidare utifrån diagnosen.

Här kan man träna mer bråk om man vill. Det är en mattesida som heter Kreativ matte. Vi hoppas få tid att sitta med den till veckan.

Mattespel är kul och bra. 



BILD: Vi började med att göra skisser för att rita enpunktsperspektiv. Först tittade vi på en film "Austins butterfly". Där fick vi se hur en pojke skulle rita av en fjäril. Han gjorde om sin teckning fem gånger och till slut blev han nöjd. Hans kompisar gav honom "feedback" så han visste vad han skulle göra annorlunda. Fjärilen blev jättefin. Träning ger färdighet. Det är därför vi börjar med att rita skisser innan vi gör vårt "riktiga" perspektiv. Vi lärde oss även nya ord och begrepp.


ENGELSKA: Vi fick testa våra kunskaper genom att göra en läsförståelse i "Tummen upp".
Vi fick även göra ett test på en faktatext.

FYSIK: Vi fortsatte med våra fördjupningar om planeter. Christer Fuglesang berättade om sin resa till rymden och om vad han tror om liv på andra planeter. Vi fick också veta vad man måste tänka på att ta med sig om man gör en rymdresa. Hur duschar man? Hur äter man? Hur lång tid kan det ta att åka dit? Filmen hette " Kan man bo på en annan planet?".

När vi tittade på Lilla Aktuellt Skola sista lektionen fick vi veta att amerikanska rymdforskare hittat en ny stjärna! Den heter TRAPPIST-1 och är lite mindre än vår sol. Den har sju planeter som är ungefär i samma storlek som Jorden. Det som är intressant är att de ligger på ett sådant avstånd att det är lagom varmt för att det skulle kunna finnas liv där! Planeterna ligger långt bort från jorden. Forskarna jobbar hårt för att ta reda på om det finns liv där. Om många år kan vi få veta svaret! Spännande!





NÄSTA VECKA:

Klassen bjuds på lunch av niorna. De går ner i fyra grupper (tisdag-fredag).

Läsläxa kapitel 12 till måndag - ta med boken till skolan. Du kommer att ha hjälp av den när vi ska s
arbeta med uppgifter om kapitlet.


Kom ihåg! 
SPORTLOV VECKA 10