2017-10-20

v.42

SO: 
Vi har påbörjat det egna arbetet om ett land i östra Europa. Man får välja ett land och hur man vill presentera landet. Det är fantastiskt att se vilket engagemang eleverna har kring arbetet. VI har även skickat hem information inför Europastestet som är den 13/11. Info finns även på mail och under fliken SO här på bloggen.

Matematik

Under veckan bekantade vi oss med två helt olika talsystem: det romerska och det binära talsystemet.




Svenska (skriva)
Vi har skrivit om egna instruktioner och förbättrat kvalitet i våra texter. Onsdagens lektion ägnade vi åt textbedömningar och agerade fröknar och magistrar. Gruppdiskussioner visade att vi har lärt oss mycket och kan analysera andras texter med hjälp av bedömningskriterier.
Idag började vi arbeta med berättande texter och tränade på att skriva fullständiga meningar. 



Idrottsteori:
Vi pratade om bad, båt och isvett.
Eleverna blev uppdelade i grupper och fick en egen liten bit av ett A3-papper. Där skulle de enskilt skriva ner allt de kom ihåg om badvett/isvett.  När alla jobbat en stund diskuterade de tillsammans vad de kommit fram till. Allt de skrivit samlade de ihop i mitten - och lärde sig mer av varandra.
Efter det såg vi en film om badvett/isvett.
Slutligen kollade vi om vi kunde fylla i någon mer sak i mittenrutan. Vad lärde vi oss av filmen?


NO/ FYSIK: Vi gjorde flera olika experiment med ljuskällor och fick se hur ljuset bryts av olika orsaker. Elisabeth visade experiment där både ett provrör och en flaska "försvann" !
Det beror att ljusstrålarna bryts olika beroende på vilken densitet vätskan har...nästan som trolleri!

Engelska:
Vi har spelat spel där vi tränar på plural.
I torsdags gjorde vi ett Progresstest. Där testas sådant vi arbetat med under terminen. Bra jobbat!


RASTAKTIVITETER:
Varje vecka försöker vi presentera någon ny aktivitet/lek som eleverna kan testa på rasten. Den här veckan har en plansch blivit uppsatt. Där kan man "leka sitt namn". Vid varje bokstav finns ett uppdrag på vad man ska göra, tex gå kräftgång, springa baklänges, krama en vuxen, gå myrsteg till en buske osv. 
Det var härligt att se all aktivitet kring planschen :): 

Jumping jacks, kullerbytta

Gå balansgång och krama en stolpe

Vi har även denna vecka lekt en lek som heter "Gissa vägen". Ett antal cirklar är utritade på backen. En elev ska bestämma vilken väg som är den rätta om eleverna ska kliva fram på en cirkel i taget. I cirklarna står bokstäverna i alfabetet. Går man fel får man ställa sig sist i ledet och prova igen. Här gäller det att hålla fokus på när de framför går rätt och när de kliver i fel cirkel. 


Det var ingen textilslöjd idag. Då fick gruppen vara kvar i klassrummet och först träna till geografiprovet och sedan spela sällskapsspel. 

Nästa vecka: 
måndag: multitest matte, Steget före
tisdag: idrott inne
onsdag: sista läsläxan på ett tag
torsdag: idrott inne
fredag: ingen engelskaläxa