2017-10-13

v.41

Hej alla!

Den här veckan har vi jobbat på så hårt så vi nästan helt glömt bort at ta några foton.

Men några inslag från veckan som gått kan ni se här:


Svenska (skriva)
Vi har skrivit egna instruktioner efter skrivkonstens alla regler.
Nu börjar vi bearbeta texterna och förbättra dem.
Vi tränar på stavning, förmuleringar och ökar vår känsla för kvalité.
 
Bild
Vi utvecklar finmotorik och tålamod när vi ritar streckbilder och arbetar med textningen.
Processen är inte lätt och alltid rolig men vi ser fram emot resultatet: en snygg  och tydlig handstil!
 
Fysik
Vi har lärt oss om hur ljud kan uppfattas av örat. Vi kikat på örats uppbyggnad och funktioner.
Vi har bekantat oss med olika frekvenser och ljudets styrka. Filmen lärde oss hur rösten kan förstärkas och spelas in på datorn eller CD-skivan med hjälp av enbart ettor och nollor. Nästa vecka kommer vi att titta närmare på datorernas hemliga språk och lära oss att skriva olika tal med ettor och nollor på matematiklektionerna.
 

Svenska (Läsa):
Vi är nu på väg att avrunda flera områden vi arbetar med och kommer att starta upp nytt efter lovet.
"Min vän Percys magiska gymnastikskor" har vi nu läst ut. Det har varit en uppskattad högläsningsbok som alla jobbat mycket bra med. Vi har tränat på att diskutera kring läsningen och vi har tränat att läsa högt. Alla har även gjort en självvärdering kring arbetet som vi kommer att titta på under kommande utvecklingssamtal.
Vi har även sett tv-serien som bygger på boken - och eleverna har träna på att jämföra bok och film med hjälp av ett venndiagram.

Vi tränar på att jämföra film och bok.

Lägg till bildtext

Även läsläxan är snart färdigläst. Efter lovet är det ännu inte planerat för någon ny läsläxa. Vi kommer, precis som nu, att ha samma tema som inom SO´n även i fortsättningen...men det blir uppehåll någon vecka först.



Brainbreaks:
Det är härligt med brainbreaks. Denna vecka har vi bland annat hunnit med Just dance, Sid Shuffle, hitta lika stor hand och  Räkna till tre, visa ett visst antal fingrar. Den som först adderar sina fingrar med kompisens vinner.  Alltid lika härligt engagemang - och så viktigt för att orka hålla fokus på lärandet. 





Geografi:
Vi fortsätter att lära oss mer om Europas delar. Eleverna har själva fått komma med önskemål hur de vill lära sig om ett land i östra Europa. Utifrån deras önskemål har jag tagit fram några alternativ så att de själva kan välja hur de vill redovisa. Man kan välja mellan att: skriva faktatext, göra powerpoint-presentation, göra en GOTD och skriva ett resebrev.
Nästa vecka ser vi sista spännande avsnittet av Geografens testamente.
Efter lovet startar vi upp nästa område inom SO - men att eleverna ska få checka av Europas namngeografi ligger kvar till måndag vecka 46. De får info hem om detta nu på måndag.

Engelska: 
Vi har denna vecka börjat se en tv-serie som heter Max´s movies. Vi gör arbetsuppgifter kring varje avsnitt. Denna vecka tränade vi bland annat på att svara på frågor och att beskriva Max. Eleverna skulle skriva meningar och berätta om honom.


Vi har tränat på hur man säger pluralformer av substantiv - alltså om det är flera av något.
Under länken Engelska finns en länk till GrammarCompany som vi såg som uppstart.
Där finns också läxan till nästa vecka som är sex oregelbundna pluralformer som man ska lära sig. Det finns även möjlighet att träna detta på Quizlet som vanligt.
Nästa vecka ska vi spela flera olika spel för att träna mer på detta.

Nästa vecka: 

Måndag: steget före och multitest
tisdag: idrott TEORI
onsdag: läsläxa
torsdag: idrott FYSPASS
fredag: engelskaläxa  oregelbunden plural