2017-01-13

v.2

Vikingatiden:
Denna vecka började eleverna arbeta med sina slutarbeten om Vikingatiden. De fick välja arbetssätt, tex. göra powerpoint, skriva berättelse, förbereda en muntlig redovisning (spela in på ipad), göra serier, skriva faktatext osv.
Till sin hjälp har de en checklista och en lärandematris för att se vad de ska ha med i sina redovisningar.

Bild:
 Den här veckan så lärde vi oss mer om hur vi blandar färger för att få fram en ny färg/kulör.
Vi pratade grundfärg, sekundärfärg och komplementfärg.  Vi kommer att måla med två grundfärger och en komplementfärg vid en bildlektion längre fram.


Teknik:
Vi såg en film från Teknikspanarna och gjorde olika uppdrag på datorn. Den här gången handlade det om medicin och teknik. I uppdragen fick vi tänka till vilka medicinska tekniska hjälpmedel vi använder i vardagen. Vi funderade om hur framtiden kan se ut.Vi fick även se hur man tillverkar inhalatorer av astmamediciner vid AstraZeneca i Södertälje.



Engelska:
Vi har börjat med att fördjupa oss i grammatik. Läxan handlar därför v3 om hur/när vi använder am,are,is.


Svenska grammatik:
Den här veckan lärde vi oss om j-ljudet. Det stavas oftast med j framför hårda vokaler och g framför mjuka vokaler. Nästa vecka jobbar vi vidare med -hj, -dj o s v






Matte:
Vi har tränat på negativa tal.
Här nedanför finns en film som förklarar detta.
Viktiga begrepp som vi lärt oss:  positiva tal, negativa tal, temperaturen stiger, temperaturen sjunker. Fråga gärna där hemma så eleverna får berätta och förklara :).
Vid genomgångar fortsätter vi ta hjälp av våra små whiteboardtavlor för att få med alla. Vi pratar, diskuterar, förklarar och visar.
Begreppen har vi denna vecka tränat genom att förklara för varandra med andra ord och rita begreppen för varandra.

Begreppsträning med hjälp av lappar. 



Nästa vecka ska vi träna på stapel och linjediagram:






Högläsning: 
I 4B läser vi just nu första delen ur Pax-serien. Syftet med att läsa den är att detfFörhoppningsvis sporrar eleverna att själva vilja läsa fortsättningen. Boken har redan skapat tankar och diskussioner. 

I 4A läser vi Drakskeppet, av Maj Bylock under SO- och svenskalektionerna. Det är en bok som handlar om vikingatiden. Även där har vi en fortsättning på skolan som eleverna kan välja att läsa efteråt. 


Svenska:
Vi fortsätter jobba med faktatexter (och vikingatiden).
Vi har tränat på att läsa av tabeller, diagram och kartor och att välja ut stödord ur och sedan sammanfatta en faktatext.


Albin visade en film från sin prao. Han var i Mora och fick se hur det går till när man jobbar på ambulanshelikopter.





NÄSTA VECKA: 

Steget före - måndag 13-14
Läsläxa kapitel 6 till måndag
Engelska: Läxa till fredag

Idrott inne - måndag förmiddag och onsdag eftermiddag