2016-11-25

v.47

Hejsan!

Den här veckan har vi fått finbesök :).



Historia/Svenska:
Vi har börjat jobba med  Vikingatiden. Vi började med att se en film som heter Sveriges historia - Vikingatiden. Under filmen stannade vi och samlade saker vi lärt oss på en tankekarta. Bland annat fick vi lära oss att vikingar inte hade horn på sina hjälmar och att deras båtar var snabba och hade låga skrov. Vi fick också lära oss att Birka inte alls var Sveriges största stad under den här tiden.
Vi sorterade begrepp och tränade på olika begrepp med hjälp av en sida på internet: http://webbapp.liber.se/upptack-historia/#/3-vikingatiden

På svenskan arbetade vi i par. Först skulle de göra lite förförståelseuppgifter. Då skulle de fundera tillsammans vad man redan kunde om Vikingatiden, sortera begrepp och skriva upp vad man var intresserad av att veta mer om.
Efter det parläste eleverna en text om vikingarnas vardag. Medan de läste tränade de på att plocka ut svåra ord och nyckelord. Svåra orden strök paren under med röd penna och nyckelord med blå.
Slutligen arbetade eleverna med läsförståelseuppgifter utifrån texten.

Vi tränar begrepp.

Vad kan vi redan om vikingatiden?


Vi tränar ännu mer begrepp...

Teknikspanarna: 
Ännu ett spännande uppdrag...vi fick se en film om jordbruk och hur det har ändrats från förr till nu.
Vi diskuterade kring filmen och kopplade detta till kunskapskraven i teknik.
Det är mycket vi kan som vi inte vet att vi kan...t ex jämföra teknikutvecklingen förr och nu.
Förr gjordes det mesta för hand men nu är det många maskiner som sköter en del av jobbet bla mjölkrobotar.


Svenska: återberättande text

Vi skrev klart våra återberättande texter och sedan tränade vi på att ge varandra kamratfeedback ed hjälp av två stjärnor och en önskan.

Matematik: 

I början av veckan kollade vi "Vad har jag lärt mig?". Sedan arbetade alla med olika områden beroende på vad man behövde träna. Många tycker att det är svårt med kortdivision med minnessiffra. 
Under fredagen delade vi upp oss - några arbetade med fortsättningsuppgifter och resten jobbade i klassrummet med mer träning av kortdivision. 
Vi fortsätter att träna på multiplikationstabellerna - men tar nu ett uppehåll med matteläxa till efter lovet. 
Vi har börjat se på en matematikserie på ur.se som heter Morfis kod. Vi ser på avsnitten och stannar upp vid olika ställen där vi får möjlighet att prata och fundera kring uppdrag som några elevers ska lösa. Vi har bland annat hunnit diskutera areabegreppet och mönster. 

Bild: 
På bilden fortsatte vi med att måla våra självporträtt. Vi ska sedan montera dessa på ett collage där vi har klippt ut saker vi gillar. Till sist ska vi skriva en kort text och berätta varför vi valt dessa saker. 

Engelska:
Den här veckan har vi bla tränat på att prata engelska med varandra genom att använda olika spel.





Nästa vecka: 

Vi fortsätter med utvecklingssamtalen. 

Läsläxa till måndag. Fram till jullovet är detta den enda läxa eleverna har.

Kom ihåg att lämna in Elevens val-lappen. 

Idrott: måndag och onsdag