2016-09-02

v.35

Hejsan alla där hemma!

Så har vi kört vår första "riktiga" vecka. Dagarna bara flyger fram redan och vi har förstås tränat på en massa saker.

Svenska:
Vi fortsätter vårt arbete med att använda läsförståelsestrategier för att förstå det vi läser. Den här veckan såg vi första avsnittet av en tv-serie som heter Läsmysteriet. Efter det fick vi testa på att göra en liknande uppdrag som barnen i tv-serien gjort. Vi tränade på att förutspå. På 9 stationer låg två böcker. det gällde att para ihop rätt bok med rätt utdrag ur text som vi hade i ett häfte. För att klura ut det gällde det att titta på framsidan, titeln, författaren och läsa på baksidan.
Det var full aktivitet och alla grupper fixade uppdragen galant.


SO: 
Vi har påbörjat vårt tema om Sverige. Vi hade en uppstartslektion där vi pratade om vad geografi är, och vad vi kommer att arbeta med för att nå de mål och kunskapskrav som finns för Geografi. 
Vi fick göra vår egen Sverigekarta, som förkunskapstest. Det var inte helt lätt att tex sätta Ånge, Stockholm eller var vi har fjäll på rätt plats. 
Sedan såg vi en film om Sverige och fick samla vad vi lärt oss på tankekartor och med lärstrukturen Karusellen. Att i samtal och samarbete i grupper är ett mycket bra sätt att lära av varandra. 


Matte: 
Vi arbetar vidare med de fyra räknesätten. Vi har repeterat begreppen term, summa och differens och hur man ska göra uppställningar med addition. Nästa vecka ska vi se om vi kommer ihåg metoden att göra uppställningar med subtraktion. 
För att få med alla vid genomgångar och låta alla vara aktiva och visa vad de kan använder vi ofta någon form av formativ undervisning vid våra genomgångar. Vi har använt våra whiteboardtavlor och sant eller falskt-kort.  


Bild: Vi har gjort våra bildmappar där vi ska samla våra bildalster under läsåret. De blev jättefina!


NO:
Vi har lärt oss hur man ska sortera olika djur. 


Idrott:

På idrotten spelade vi en variant av brännboll på måndagen. Tre bollar kastades ut samtidigt och så gällde det för utelaget att snabbt få tillbaka alla bollar till rockringen(brännplattan). 



På måndagen lekte vi General och spion i skogen. 
Lägg till bildtext




Engelska:
Vi har startat upp UNIT 1. Där tränar vi på att presentera oss.
I dag (fredag) skickades gloslistan hem. Läxan är till nästa fredag.


NÄSTA VECKA: 

Haidar börjar hos oss på Måndag. Han ska gå i 4B. Haidar kommer från Syrien men bor nu i Östavall. Välkommen!

Idrott måndag och onsdag. Ta med idrottskläder för att vara ute.

Engelska glosor till fredag. 

Skolsköterskan Carina påbörjar hälsosamtal med alla elever i fyran.