2016-10-28

v.43

INTEGRATIONSDAG:
I måndags hade hela skolan en temadag om integration. Då kom elever från förberedelseklassen in till oss. Sajjad brukar vara med oss på matte, musik, EQ och idrott och så kom även Abdoullah.
Vi började med att se en film som heter "Om hela världen var en by". Där har man "omvandlat" vår jord och människorna som bor här till 100 personer. Vi fick tex reda på att 75% av alla på vår jord har tillgång till rent vatten, att många barn inte får går i skola och att de flesta är kristna.
Efter filmen jobbade vi i grupper och "karusellmetoden" med att med hjälp av tankekartor komma ihåg så mycket som möjligt från filmen. När vi hjälper varandra kan vi komma ihåg mer :).

Film och tankekarta

Efter detta gick vi en tipsrunda på skolgården som handlade om sådant vi fått veta i filmen. På slutet av dagen gick vi igenom de rätta svaren och diskuterade dem tillsammans. 
Molly och Lucas klurar. 

Efter lunch gjorde 4B en övning som heter luftballongen. Alla grupper åka iväg i sin luftballong. De var tvungna att flytta. Med sig hade de många livsnödvändiga saker (kopplade till de mänskliga rättigheterna). Men allt eftersom vi flög i vår ballong märkte vi att den höll på att sjunka - och barnen måste tillsammans prioritera vad de skulle plocka bort för att ballongen skulle fortsätta flyga. Och så var de tvungna att plocka bort fler och fler saker. 
Det blev svårare ju färre saker man hade kvar men tillslut kom de flesta fram till att kärlek och omtanke från familj och vänner var det viktigaste. 






Vi målade flaggor.

...och sjöng tillsammans. 


Matte: 
Den här veckan har vi testat vad vi lärt oss under de senaste veckorna. Efter testet arbetade alla med individuella uppgifter beroende på vad de behövde träna mer på eller utmanas i. 

Vi testade ett spel som heter tårtan. Där tränas multiplikationstabellen. 




Geografi: 
Det var ett fasligt spännande sista avsnitt av geografens testamente som vi såg. Nu längtar alla tills vi ska läsa om Norden senare i fyran (eller femman) och se fortsättningen. För det slutade verkligen med en "cliffhanger"...
Vi gjorde klart våra collage om naturtyper och naturresurser.
När de var färdiga fick alla gå runt och lösa uppgifter med hjälp av alla collage. Vi har även tränat på Sveriges namngeografi med hjälp av Seterra.


Teknikspanarna:
Vi avslutade vårt arbete med Dunderdammsugaren. Vi redovisade våra arbeten inför klassen. Då fick vi berätta vilken målgrupp vi hade blivit tilldelade och varför just vår dammsugare var bäst. Klasskompisarna fick ställa frågor och ge tips om vad vi kunde förbättra till nästa redovisning. Elisabeth tyckte att vi alla gjorde jättebra redovisningar.

 

Anton som har diabetes har visat och berättat... han tog blodsockervärde på Elisabeth efter lunch


Engelska:
Vi läste en text om Halloween som vi tillsammans översatte till svenska. Efter det så löste vi korsord och olika uppgifter i häftet. Till sist såg vi en film från Ghost Stories....Haunting Melody


Svenska:
Vi skarvade på vår integrationsdag med att se en film som heter "I am eleven". Där får vi följa barn från femton olika länder som intervjuas. De berättar om sina tankar kring många frågor, tex framtiden, världen, miljö, kärlek, religion, sig själva och deras omvärld. Efter filmen fick eleverna själva fundera över några av dessa frågeställningar.
Tankarna ska sammanställas nästa vecka till en löpande text. Det var spännande att gå runt och se alla tankar och funderingar som kom fram.


Under fredagen var det både katter, clowner och skelett som räknade matte...


Lite Halloweendans...




NÄSTA VECKA ÄR DET LOV! NJUT, LEK, LÄS och SOV - och kom sedan tillbaka till sista etappen av denna termin fulltankade med ny energi :). 


Vecka 45:

Under denna vecka kommer vi att bestämma vilken/vilka tabeller (multiplikation) som varje elev ska ha i läxa. Läxan kommer att individanpassas. (fredag - fredag)

Engelskaläxa till fredag.

Läsläxa till Måndag. Kom ihåg plastfickan med bok och skrivhäfte. Eleverna får tillbaka den under måndagen eller tisdagen när jag hunnit kolla allas skrivuppgift.

Matråd måndag 7/11

Vi hoppas att utvecklingssamtalstider skickas hem antingen under v.44 eller 45.







2016-10-25

skridskodisco på höstlovet

Föräldraföreningen bjuder in till

SKRIDSKODISCO

Kastberghallen
måndag 31 oktober kl 12-14
Medtag skridskor och hjälm och gärna en vuxen.
Inga klubbor är tillåtna. Förutom bra musik bjuds det
på saft, bullar och chips! Så kom och rocka loss!
Årsavgiften är 150: - per familj och läsår
och sätts in på pg.nr: 35 29 63-3.
Kom ihåg att skriva barnet/barnens namn.

2016-10-21

v.42

Vi börjar veckans blogginlägg på ett helt gäng med fina sköldar som eleverna gjort på bilden. Kom gärna och titta på dem i vårt grupprum där de hänger uppe allihop :).


Geografi:
Vi såg näst sista avsnittet om Holger och Mortensen. Den här veckan åkte de till de tusentals öarna - vi fick lära oss mer om Stockholms skärgård och Bohusläns skärgård. 
Efter filmen tränade vi på att jämföra de olika platserna. Vi använde ett venn-diagram. 
Efter detta fortsatte eleverna med sina grupparbeten om olika naturtyper och naturresurser. 




Teknikspanarna/Bild: 
Den här veckan fortsatte vi med Teknikspanarna. Vi fick i uppdrag att designa "Dunderdammsugaren". Vi arbetade i 2-3 elever i varje grupp.
Först blev vi tilldelad en egen målgrupp:-barn,-vuxet par eller -gammal dam med ond rygg.
Det gällde att välja ut 5 behov till vår målgrupp ur en lista. Färg och storlek var valfri. Sedan klurade vi och gjorde en skiss. För att inga "designhemligheter" skulle höras till någon annan grupp höll vi en låg samtalston. Efter skissen ritade vi in modellen på Teknikspanarnas papper. Som avslut på uppdraget ska vi göra en reklamaffisch och få många kunder som köper dammsugaren. Allt detta ska sedan redovisas muntligt för klassen eller mindre grupp.




Matte:
På matten den här veckan har vi fortsatt att träna på multiplikationsuppställningar - och den här veckan med två siffror.
Vi startade upp med arbete i lärpar. Eleverna fick diskutera och prata om en uppgift ur Concept Cartoons. Det gällde att lista ut vem av personerna som hade rätt uträkning - och även att fundera kring hur de övriga tänkt som hade tänkt fel. Eleverna imponerade på mig när de lyckades klura ut alternativ på missförstånd till alla barn i uppgiften.

Vi använder ofta tavlorna vid genomgångar så att alla elever måste vara aktiva.

Vi har provat på två olika spel den här veckan. Först spelade vi multiplikationsbingo och sedan såg vi ett avsnitt av Beppematik och testade sedan hans kortspel "snabbast vinner". Spela gärna det hemma tillsammans - och variera mellan att addera, subtrahera och multiplicera. 

Se Beppematik här:


Svenska:
Vi har tränat på att använda skiljetecken på Elisabeths grammatiklektion. Här använder vi smartboarden för att träna tillsammans.

På vår skrivtimme har vi precis börjat med att skriva vår återberättande text. Vi fick i par fundera över vilka olika delar en återberättande text består av och vad vi ska tänka på när vi skriver den. 
Sedan planerade vi och har nu börjat att skriva vår text på dator. Till vår hjälp har vi en checklista. Det är ett bra stöd för att komma ihåg vad man ska ha med. Eleverna tränas i att ta ansvar för sitt lärande. 
 Äpple :) med (om ni tittar noga) en nyckelpiga som hälsade på...

Engelska:
På engelskan hade vi diagnostest under onsdagen. Först arbetade vi på en stencil och sedan i workbook. 

Något att tänka på:



NÄSTA VECKA:

Måndag: 
Schemabrytande lektioner hela dagen - Temadag: integration
Ingen idrott
Vi hoppar även över Steget före...det brukar vara ganska trötta barn efter en sån här "annorlunda" dag.

Torsdag:
Elevråd  kl.12.00

Fredag:
Eleverna har önskat att få klä ut sig denna dag - sista dagen inför lovet och snart Halloween. Dock har rektor och personal bestämt att eleverna inte får komma utklädda i heltäckande masker. Många barn är uppskrämda efter senaste veckors clownhysteri.


Vecka 44: LOV



2016-10-14

v.41


Svenska:
Vi har tränat på att kamratbedöma den här veckan.
Vi läste en elevtext (påhittad) tillsammans och skulle med hjälp av en checklista bedöma textens språkliga del. Vi tittade på stavning, meningsbyggnad, styckeindelning osv.
Sedan provade vi på att kamratbedöma texten med hjälp av två stjärnor och en önskan. DEt innebär att man ska ge sin kompis feedback: två stjärnor = två bra saker man vill lyfta fram med texten och en önskan = något som kompisen kan förbättra med sin text.
På fredagen började vi skriva en återberättande text (se lärandematris under fliken svenska). Den ska vi sedan använda för att träna oss på att ge och ta feedback och att bearbeta texten med hjälp av just kamratbedömning.

Matte:
Vi fortsätter att träna på att räkna multiplikation. Denna vecka har vi 8:ans tabell i läxa.
Vi har lärt oss att ställa upp multiplikationstal - till och med så har vi provat på att göra det med tvåsiffriga tal.
Gemensamma genomgångar med hjälp av våra whiteboardtavlor visade att eleverna har ganska bra koll på multiplikationsuppställning med ensiffriga tal, typ 645 * 3. Att använda tvåsiffriga tal (23 * 34) är lite svårare så det tränar vi mer på :).
Vi mängdtränar genom att spela spel.

multiplikationsträning i början av varje mattelektion. 

Geografi:
Vi fick lära oss om de svenska fjällen på Geografens testamente den här veckan. Vi såg avsnittet och tränade sedan på att sammanfatta vad vi lärt oss i en tankekarta.

Därefter påbörjade vi ett styrt arbete i grupp. Syftet är att vi ska träna samarbete förstås, men även att lära oss mer om naturtyper och naturresurser.
Alla grupper fick en var sin naturtyp i Sverige som de ska ta reda på mer om. Var finns denna naturtyp? Hur ser naturen ut? Vilka växter? Vilka djur?
Kopplat till naturtypen ska sedan gruppen fundera över vilka naturresurser som finns och vad människor arbetar med som har med naturresursen att göra.

Vecka 46 ska eleverna få visa vad de kan om Sveriges namngeografi. De har fått med instruktioner om detta hem!
Vi tränar på att söka, välja ut och sammanställa fakta.
Till vår hjälp har vi ens stödmall.

BILD:
Den här veckan hade vi en "göra färdigt"-timme. Det gällde att göra klart, vapensköld, fyrfärgsproblemet och serien till Natur & Miljöpärmen. När det var fixat så blev det fri bild.

Teknik:
Elisabeth började med att berätta om vad vi skulle få jobba med i Teknik. Hon visade bla Lego Education, Techcard m m . Vi pratade om vad teknik är och hur alla produkter vi använder har på något sätt tagits fram ur ett syfte/behov.
Vi började sedan med Teknikspanarna. Avsnittet gällde vardagsteknik. En utomjording behöver klass 4 på Björkbackaskolan som hjälp. Han behöver veta mer om vår teknik på jorden för att sedan ta kunna ta sig tillbaka till rymden.
Vi följde med tre ungdomar som besökte Elektrolux där man bl a tillverkar dammsugare och kylskåp.
Där berättade de hur ett kylskåp fungerar. Efter filmen så fick vi hjälpa tre olika målgrupper:
världens bästa farmor, en student och en familj med tre barn att få den bästa dammsugaren, tvättmaskinen och mixern. De hade alla olika behov.
Tyvärr så strulade datorerna med internet för 4a. Alla hann ändå med uppdragen till slut!
Så är det med teknik. Den fungerar inte alltid...




NÄSTA VECKA:

Måndag och onsdag idrott inne. Kom ihåg ombyte och handduk.

Måndag: KOM IHÅG att ta med läsläxan! Vi kommer att byta böcker på måndag - det blir svårt om inte alla har med sig de böcker de läst!

Fredag:
matte: multiplikationsläxa tabell 9
engelska glosor

2016-10-13

lärande matris Återberättande text

Imorgon ska eleverna få använda det de lärt sig om hur en återberättande text är uppbyggd genom att själva skriva en sådan text. För att de ska veta vad som krävs och hur de ska nå en hög måluppfyllelse ska de få denna lärandematris.

Jag…
kan
kan väl
mycket väl
INNEHÅLL
skriver nästan allt i kronologisk ordning och några av verben är skrivna i preteritum (dåtid).

begripligt
skriver allt i kronologisk ordning och de flesta av verben är skrivna i preteritum (dåtid).

relativt tydligt



alla verben är skrivna i preteritum (dåtid).

Tydligt
STRUKTUR
Min berättelse har   inledning och avslutning.






Några händelser skrivs som nytt stycke.

Min berättelse har rubrik.



i huvudsak fungerande
Min berättelse har  tydlig inledning som ger svar på flera inledningsfrågor samt avslutning som sammanfattar texten.



Nästan alla händelser skrivs som nytt stycke.

Min berättelse har passande rubrik.



relativt väl fungerande




avslutning som sammanfattar texten där egen åsikt kommer fram.

Alla händelser skrivs som nytt stycke.

Min berättelse har passande rubrik som lockar till läsning.

väl fungerande
VARIATION
upprepar sällan tidsord.


viss
varierar tidsorden.




förhållandevis god
varierar tidsorden och väljer ord som förstärker innehållet.

god
Kan skriva olika slags texter med



2016-10-07

v.40

Hejsan!

I veckan har det verkligen känts att hösten har kommit. Vi har haft kalla förmiddagar och härliga eftermiddagar.

Som vanligt har vi lärt oss massor saker. Här kommer ett litet axplock:

Geografi:
Vi fortsätter att lära oss mer om Sveriges geografi. Vi startade lektionen med att träna på ord och begrepp. Det var begrepp som vi senare under lektionen skulle använda. Då var det bra att först träna på vad de betyder. Vi provade på en sida på internet som heter Quizlet.  Prova gärna mer hemma - länken finns här på bloggen under fliken Quizlet.
Efter detta såg vi Geografens testamente som denna vecka handlade om Gotland och Öland - våra stora öar. Eleverna fick välja ett av landskapen som de ville arbeta vidare med. 
Vi tränade först på kunskapskravet: att  använda kartor på ett fungerande sätt, genom att pricka ut tex tätorter, hav och gränsande landskap på en blindkarta. 
Sedan tränade vi på att söka och sammanställa information. Alla läste en text om sitt landskap och skulle med hjälp av en stödmall plocka ut viktig information. Här gällde det att ha koll på de begrepp vi tränade från början av lektionen för dessa fanns med i stödmallen. 
Avslutningsvis skrev eleverna en kort faktatext om sitt landskap med hjälp av stödmallen. 

begreppsträning på Quizlet

Matte:
Vi arbetade med lite utmanande uppgifter i början av denna vecka. Det var kluriga problemlösningsuppgifter som skulle lösas i grupp. Det var riktigt spännande och roligt att gå runt och höra på alla diskussioner.

Vi påbörjade ett nytt kapitel i boken som handlar om multiplikation. Vi tränade denna vecka på att multiplicera med 10 och 100 och att multiplicera talsorterna var för sig. Om man vill veta mer om detta kan man se två youtubeklipp under fliken matematik.

Vi fortsätter att träna multiplikationstabellerna.
Här ser ni hur vi avslutar en av lektionerna med multiplikationsdisco till Smultron och sångs låt om 7:ans tabell.

På svenskan tränade vi på att sammanfatta. 
Vi såg en kort film som hette "The other pair of shoe". Sedan provade vi att sammanfatta filmen med hjälp av fem nyckelord/nyckelfraser. Till sist fick eleverna träna på att sammanfatta filmen i bild. De skulle rita en serie som visade vad som hände i filmen. 
Vi fick även prata om vad som menas med att en film kan ha ett budskap. Vi kom fram till att budskapet med denna film var att man ska dela med sig med de som inte har det lika bra som en själv, eller att alla har olika förutsättningar. 

The other pair of shoe

Vi sammanfattar filmen med nyckelord och bilder. 


NO:
Vi spelade teater om fotosyntesen.

Filip var närmast i 4B på sin uträkning om hur gammalt ett träd var. 
Bild:
Vi målade landskapssköldar.

Engelska:
Vi tränade på plural med hjälp av ett pluralspel.


NÄSTA VECKA: 

Vi börjar träna på att ge varandra kamratbedömning. Titta här på den filmen som eleverna kommer att få se som uppstart på onsdag...


Steget före
kör igång på Måndag.

Idrott inne från och med nästa vecka. Idrottskläder och handduk  ska med :).

Måndag: Läsläxa - se till att ha med plastfickan med bok och skrivhäfte.

Fredag: matteläxa: 8:ans tabell
            engelska glosor